0

wahai mesin jahit cenonet :)

 
eh2!!!..pasal pa tetiba ada gambar mesin jahit nih???konpius kan hihi... (*eleh!!... wat2 heran plak). nie la mesin jahit baru aku hihi...(*sambil senyum lebar ke telinga hihi..hampa nampak x aku dok tgh senyum nie??? hahaha...)
mesin nih aku beli dekat tesco manjung semalam.aku beli tapi en s0mi yg bay0r hahaha...
Petang semalam en s0mi ajak kuar jejalan.siap2 tgk jam dah kul 6lbh dah..nak dekat maghrib dah nie.klu xkuar time nie nnti pas maghrib malas plak nak kuar.en s0mi ckp xpa la nnti kita singah smbhyg maghrib di masjid Nurul Hidayah dekat manjung tu.pas solat maghrib kami pi tesco.
 
 
 
sebelum masuk tu sempat lagi ambik risalah iklan barangan tesco tu..belek punya belek ternampak la mesin jahit nie.ckp dkt en s0mi "abah,ibu nak mesin nie laa..boleh ke???" sekali tu en s0mi ckp "ibu nak ambik la..nnti abah bayar"..hihi.. aku,adik ipar aku(*adk ipar aku dah 3 4 hr mai umah aku.dia cuti sem so dia singah umah aku dulu sebelum balik kg raya haji nie) dengan pantasnya terus mencari hihi!!.. xpa murah p0n murah la janji boleh menjahit.harga asal rm225 kot..ooo..sebut pasal mesin jahit nie sebenarnya aku nie xla pandai sgt bab2 menjahit nie.boleh la setakat jahit sarung2 bantal bagai huhu... aku suka menjahit nie sebab aku suka tgk adik aku menjahit.aku ingatkan aku sorang ja yg suka menjahit rupanya en s0mi p0n suka menjahit.
 
xpa2 pasni ibu akan asah lagi bakat menjahit.. eceh2..macam la terer sangat hahaha....
 
 
0

akhirnyaaa.. tumbuh jugak!!!

POKOK ROSELLE???..emmm dulu aku penah dgr tentang pokok roselle nie.tapi memandangkan aku nie pesen xmbik tau bab2 pokok2 nie tu yg xbapa kenal sgt dgn pokok nie.aku rasa mcm penah rasa jus roselle nie tp xingat dah bila..emmm..xblh pikiaq dah otak beku..tihtih..
 
ihsan pokcik google
 
DAN nak dijadikan cerita, 2minggu lepas aku balik kg..masa dkt umah mertua aku tengok MIL aku makan roti sapu jem.aku ingatkan jem strawberi alih2 MIL aku ckp "tie,nak cuba x jem roselle yg mak buat.." hah!!..bia bet0l..aku p0n try.huh!!..sedap jugak jem nie.aku p0n tnya mcmana mak buat jem nie.MIL aku p0n ckp cara2 nak buat jem nie.pastu baru MIL aku ckp dia ada tanam p0kok nie dkt tepi umah..eh2!!..mcmana si menantu nie xboleh perasan pasal pokok tu..hehehe...masa nak balik sini (*lumut..my home) MIL aku suruh bawak balik ckt jem dgn jus roselle tu.dia ckp nnti kita buat lagi(*sbb MIL aku p0n baru je try buat jus tu hihi..)
pastu MIL aku bagi anak benih dkt aku ckt balik tanam..(*nak hidup ke tuu???) hihihi..
 
jem dgn jus roselle..jem p0n dah tinggal ckt daa..anak aku suka mkn roti sapu jem nie.
 
benih???hehehe...bukan nak ckp la tapi mmg nak ckp jugak la..aku xpenah tanam pokok.pokok bunga dlm pasu luar umah aku nih semuanya en somiku tercinta yg tanam..salah satu minat dia ialah menanam pokok.semua spesis pokok dia suka tanam.tempat kerja dia (dep0t peluru tldm) tuh dia siap tanam bendi,serai segala mcm ada hehe...aku yg p0mpuan nie xminat ke arah tu dia pulak yg terbalik hehehe...kalau dkt umah dia suka menanam pokok bunga.dia beli pasu dia beli benih/ambik anak pokok,dia cari tanah,dia la tanam dan dia la yg siram hari2..aku???hihihi..klu aku teringat baru aku siram.ish!!! aku rasa kalau la aku duduk umah taman or umah kg habis keliling umah dia menanam rasanya.nie umah atas langit alamatnya tanam dlm pasu la nmpk gayanya..
 
 

 
DAN selama 30thn aku hidup di bumi ALLAH TAALA nie,nie la pertama kali aku try tanam pokok roselle sendiri hehehe... memula xyakin jugak sbb org ckp kalau tangan panas nie tanam pokok x hidup.ye ke?? b0leh diterima pakai ka alasan tuh..emmm...pastu en s0miku ckp "alaa..ibu tanam ja.kalau kita jaga dia dgn elok,siram air bagi kena matahari insyaallah hidup la dia".. selang 2 3 hari eh2!!.. kuar anak pokok la..huhuhu!!.. mel0mpat girang aku hahaha...


 
huh!! gila sawan dah aku nih tgk pokok nie mula tumbuk..kihkih!!..tapi yang jadik masalahnya pasu tuh kecik sangat..muat ka bila pokok tu membesar nanti...emmmmmm....
0

koew teow kuah laksa mlm minggu

huhu..hari nie en s0mi ku yg bucuk2 tu kena duty s0 tinggal la kami 2 beranak terk0ntang kanting di umah.xtau nak buat apa..pepagi lagi aku ajak anak aku pi pasar dlm base nie..beli nasi lemak,kuih dan pucuk pegaga.pucuk pegaga tu nak buat ulam mkn nasi tghari tadi.lama dah xmkn makan pucuk pegaga buat ulam..s0dap gak nih!!..hehe..

malam nie plak kami anak beranak mkn KEOW TEOW KUAH LAKSA...hehehe..pelik tapi sedap gak.nie gara2 aku suka masak apa yg ada dlm petiais ja.malas nak turun pi kedai beli laksa bungkus.

                                           tengok jangan x tengok hihihi!!!.. :)

 
keow teow nie aku beli dkt pasar mlm teluk muruh smlm..sebungkus rm1.00 ja..best tgk keow teow nie halus ja..
 

 
 

 
emmm..nie mkn malam kami untuk mlm nie..hehehe... jemput mkn semua :)
hampa mkn pa mlm nih???


0

terrr..BELAJAR buat bunga carnation

asslmmualaikum dan salam sejahtera tuan2 dan puan2 sekalian.berdirinya saya disini ingin menyampaikan sepatah dua kata...tutttttttt!!!...ewah2 mcm ahli p0litik yg xberdaftar plak aku nih..sebenarnya aku nak update N3 yg 2 hari lepas punya tapi gara2 aku nie pesen pemalas nak ketik ketuk papan keyboard nie tu yg hari nie baru nak update pasal benda yg lepas2 nie..ketinggalan kebelakang bet0l la aku nih.org dah kedepan aku masih merayap merangkak lg dari belakang huhu!!..
 
tapiiiii..xpa2 masih ada waktu lg hehehe!!..selasa kemarin aku pi bakat.minggu nie minggu kraftangan..haaa..elok la dgn KERASTANGAN aku nih hihi!!.. aku nie bab2 mcm nie mmg palinggggg.... TAK PAKAR!!!.. tapi bet0l la org ckp sekeras2 hati wanita lama2 lembut jugak mcm kerak nasi kalau bubuh air lama2 lembut jugak.nie bukan ckp soal hati tapi nie pasal tangan ku yg serba kaku nih..sekasar2 tgn aku klu pakai losen berbotol2 akhirnya lembut jugak kan hehehe...
 
 
Tarikh: 09 okt 12
bertempat: PPW anjuran Formasi Markas Sistem Armada
Aktiviti: Seni Hiasan dan Dekorasi Bunga Tisu
Pakaian: kasual kemas
 
~gubahan bunga carnation~ cantik tak????
 
 
hah!!.. buat jgn xbuat
 

salah satu hasil gubahan dari cik kak kita nie :)
 

memasing sibuk dgn hasil gubahan bunga sendiri
 

yg sapa la agak2 nie kan??? hehehe...
 

 
 

nak elok guna tisu jenis nie sbb ada mcm2 kaler..
 
 
tadaaaa...nie la hasil dari kekerasan tangan aku..bunga carnation yg aku try buat..agak2 jadik x???huhu...
 

antara pemenang pada ptg tuh..pemenang dinilai dari hasil kekemasan,ketelitian dan kekretifan seseorg mengubah bunga tu.
 

nie la akak yg bertuah pd ptg tu..hehehe.. satu group dgn aku.caya laa...


eh2..cik ekma kita p0n menang jugak hehehe... tahniah ekma :)
 
tetiba eh2..pandai jugak aku buat bunga nie ye..huhu.. bila buat bunga nie baru aku teringat dulu2 mak aku penah buat bunga nih..tapi dah xingat mcmna sbb time tu aku kecik lg.tgh sklh rendah klu xsilap aku..balik ptg tu aku tep0n mak aku.ye la mak aku ckp dulu2 mak penah buat masa mak aku aktif join dgn bakat dulu.ingat dulu2 mak aku selalu pi bakat.abah aku askar darat (*lani dah pencen jd org kg plak hihi!!..)..kami selalu ikut mak pi bakat sbb umah bakat tu sblh dgn umah kami.mcm2 aktiviti depa buat.tiap2 minggu ada saja aktiviti..mak aku nie tangan dia menJADI.tapi xda sorg p0n anak dia yg ikut jejak dia hehehe.. dulu2 mak aku rajin mengait.habis 1 umah dia mengait.sarung kipas,alas meja,pelapit kusyen hatta cadar tilam p0n dia mengait tau..lani mak aku dah xblh mengait sbb rabun dekat.alaaa..hilang dah 1 ilmu.tu la dulu2 xmo belajar.habis mengait mak aku buat kuih,nasi lemak jual..mak aku pesen xblh dok diam.ada saja keja dia nak buat.
 
lani turun kat anak dia plak tapi apa b0leh buat aku nie xda BAKAT la sgt..hanya org yg guna otak kanan saja yg kreatif.aku nie guna otak kiri k0t hehehe..
 
 
 
* ibu afiq *

Amyzan afiq
 
2

RED VELVET CAKE... emmm enaknya






.........................................................................................






huh!!!.. alhamdulillah..lega rasanya tgk kain baju yg sel0nggok xberlipat dah siap dilipat (*gara2 balik kg smlm ngan hujan 2 3 hr tu.kain baju dah mcm gunung everest dah..).pingan mangkuk yg bertimbun dlm sinki siap dicuci.tu la rutin harianku sebagai seorang surirumah.klu nak kira bab penat emmm.. aku rasa ramai lg insan2 yg lebih penat dari aku kan huhu.. kadang2 aku pikir jugak mcmana la klu aku seorang yg berKERJAYA.rasanya non st0p punya kerja kan.pagi2 bukak je mata dah pikir nak hantar anak kat umah pengasuh,kemas nie kemas tu siap2 dah kena pi keja.balik ja keja ambik anak di umah pengasuh balik nak kena layan karenah anak lg,kemas umah,masak lebih kurang,ke hulu ke hilir tgk jam dah mlm..time masuk tido.elok nak tid0 baru teringat lupa ir0n baju en somi baju anak2 baju sendiri semua mcm ada la...adoiiiii!!! xmau pikir!!! xmau pikir dah!!! serabut kepala hehehe!!!.. mcm tu la agaknya KALAU aku kerja noh..
aku plak jenis selagi xsiap kerja umah selagi tu la aku xblh nak tido.. nak kata aku nie jenis pemBERSIH orgnya xla jugak.aku biasa ja cuma aku dah terBIASA mcm tu.rumah aku mcm org lain jugak.kdg2 bersepah jugak tambah2 ada anak nie..kemas sini pusing belakang tgk situ plak bersepah emmm...sab0 je la.sejak aku kawin  dan ada anak nie ja aku jadi seRAJIN mcm nie hehehe.. bujang2 dulu emmm... malas nak mamp0s!!! (*dah terb0ngkar rahsiaku hihi!!..).. yang mana rasa malas tu cepat2 la kawin ye..insyaallah aut0matik jadi rajin hehehe!!..

emmm.. dah siap suma keja mata plak xmengantok lagi.sambil update blog aku yg xglamer nie sambil2 layan SURIA CINTA di suria fm..best jugak.lagu p0n syahdu2 ja.sambil2 dgr pemanggil bercakap mengadu domba pasal cinta depa.ada yg sedih ada yg buatkan aku nak tergelak besar hehehe!!..mcm2.d0nia..d0nia.. :)

 
pot pet pot pet sebenarnya aku nak update pasal kek yg aku try buat hari tu.. RED VELVET CAKE namanya.. aku ciplak resepi nie dekat akak JUE NIDA ..
 
nih resepinya.. aku copy paste ja nie dari album akak jue nida..
 
 

RED VELVET CAKE..resipi nie ln sikit dr resipi asal ye...jue dh ubahsuai cikit sbb nk lbh gebu..
*****1 cwn susu full cream ( 180 ml )+ 2 sudu besar perahan limau- masukkan dlm cwn--ketepikan dulu..(jdkan buttermilk-rupa cm susu masam )
 *****330 gm tpg naik sendiri
 3 sudu besar serbuk koko
 3 sudu besar susu tepung full cream (sukat paras
rata)
 1 sudu teh baking powder
 **semua bhn nie ayak 2 kali..pastu ketepikan.
 ******telur 5 biji.
 pewarna merah
 
sesudu besar cuka makan..
 sesudu teh lg baking powder
 ( utk di cmpur ngn cuka nnti)
 
******250 gm mentega
 210 gm gula kastor/gula halus
 -pukul mentega +gula hgga kembang-. tambh telur sebiji2..putar lg . Masukkan tepung yg dh diayak ngn bhn ln....msukkn berselang seli ngn buttermilk..perlahankan putaran..msukkan pewarna merah + pink sesudu makan.gaul sebati..Bancuh baking powder ngn sesudu besar cuka makan..cepat2 gaulkan ke dlm adunan..ok..masukkan dlm loyang..boleh le di bakar..
 
CREAM CHEESE FROSTING
(utk sapu antara setiap lapisan kek
 n utk hiasan atas kek)
 
120 g butter
 250 g cream cheese
 120 g gula aising
 putar semua tu tgga kembang n gebu..
 ** klau ikut resipi yg sy tya dr chef anuar..dia kata putar cream cheese ngn sirap gula je..sirap gula tu ikut kita nk manis mana..
 Terpulang le nk guna yg mana..sy guna dua2..kalau nk sapu pd kek sy guna cr pertama..kalau untuk deco sy guna cr chef..(yg cr chef ni agak likat sikit..tp kos lebih le..sbb byk guna cream cheese)
MEH LAYAN KEK AKU NIH!!! hihihi...
 
timbang jgn xtimbang
 

tepung yg telah diayak
 


susu yg dicampur dgn jus limau
 

adunan yg hampir siap
 

1 sudu besar cuka
 

adunan baru nak dibakar
 

kek yg siap dibakar
 

cream cheese
 

 

 

 
 
selamat mencuba...
 
uwaaaaa!!!!.. mengantok dah weh.. selamat malam.assalammualaikum...
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jom cuba resepi di bawah...sedap!!!! hampa mesti suka punya laa..hehe..

USIA PUTERA KESAYANGANKU

USIA PERKAHWINANKU

Daisypath Anniversary tickers
Back to Top