2

RED VELVET CAKE... emmm enaknya






.........................................................................................






huh!!!.. alhamdulillah..lega rasanya tgk kain baju yg sel0nggok xberlipat dah siap dilipat (*gara2 balik kg smlm ngan hujan 2 3 hr tu.kain baju dah mcm gunung everest dah..).pingan mangkuk yg bertimbun dlm sinki siap dicuci.tu la rutin harianku sebagai seorang surirumah.klu nak kira bab penat emmm.. aku rasa ramai lg insan2 yg lebih penat dari aku kan huhu.. kadang2 aku pikir jugak mcmana la klu aku seorang yg berKERJAYA.rasanya non st0p punya kerja kan.pagi2 bukak je mata dah pikir nak hantar anak kat umah pengasuh,kemas nie kemas tu siap2 dah kena pi keja.balik ja keja ambik anak di umah pengasuh balik nak kena layan karenah anak lg,kemas umah,masak lebih kurang,ke hulu ke hilir tgk jam dah mlm..time masuk tido.elok nak tid0 baru teringat lupa ir0n baju en somi baju anak2 baju sendiri semua mcm ada la...adoiiiii!!! xmau pikir!!! xmau pikir dah!!! serabut kepala hehehe!!!.. mcm tu la agaknya KALAU aku kerja noh..
aku plak jenis selagi xsiap kerja umah selagi tu la aku xblh nak tido.. nak kata aku nie jenis pemBERSIH orgnya xla jugak.aku biasa ja cuma aku dah terBIASA mcm tu.rumah aku mcm org lain jugak.kdg2 bersepah jugak tambah2 ada anak nie..kemas sini pusing belakang tgk situ plak bersepah emmm...sab0 je la.sejak aku kawin  dan ada anak nie ja aku jadi seRAJIN mcm nie hehehe.. bujang2 dulu emmm... malas nak mamp0s!!! (*dah terb0ngkar rahsiaku hihi!!..).. yang mana rasa malas tu cepat2 la kawin ye..insyaallah aut0matik jadi rajin hehehe!!..

emmm.. dah siap suma keja mata plak xmengantok lagi.sambil update blog aku yg xglamer nie sambil2 layan SURIA CINTA di suria fm..best jugak.lagu p0n syahdu2 ja.sambil2 dgr pemanggil bercakap mengadu domba pasal cinta depa.ada yg sedih ada yg buatkan aku nak tergelak besar hehehe!!..mcm2.d0nia..d0nia.. :)

 
pot pet pot pet sebenarnya aku nak update pasal kek yg aku try buat hari tu.. RED VELVET CAKE namanya.. aku ciplak resepi nie dekat akak JUE NIDA ..
 
nih resepinya.. aku copy paste ja nie dari album akak jue nida..
 
 

RED VELVET CAKE..resipi nie ln sikit dr resipi asal ye...jue dh ubahsuai cikit sbb nk lbh gebu..
*****1 cwn susu full cream ( 180 ml )+ 2 sudu besar perahan limau- masukkan dlm cwn--ketepikan dulu..(jdkan buttermilk-rupa cm susu masam )
 *****330 gm tpg naik sendiri
 3 sudu besar serbuk koko
 3 sudu besar susu tepung full cream (sukat paras
rata)
 1 sudu teh baking powder
 **semua bhn nie ayak 2 kali..pastu ketepikan.
 ******telur 5 biji.
 pewarna merah
 
sesudu besar cuka makan..
 sesudu teh lg baking powder
 ( utk di cmpur ngn cuka nnti)
 
******250 gm mentega
 210 gm gula kastor/gula halus
 -pukul mentega +gula hgga kembang-. tambh telur sebiji2..putar lg . Masukkan tepung yg dh diayak ngn bhn ln....msukkn berselang seli ngn buttermilk..perlahankan putaran..msukkan pewarna merah + pink sesudu makan.gaul sebati..Bancuh baking powder ngn sesudu besar cuka makan..cepat2 gaulkan ke dlm adunan..ok..masukkan dlm loyang..boleh le di bakar..
 
CREAM CHEESE FROSTING
(utk sapu antara setiap lapisan kek
 n utk hiasan atas kek)
 
120 g butter
 250 g cream cheese
 120 g gula aising
 putar semua tu tgga kembang n gebu..
 ** klau ikut resipi yg sy tya dr chef anuar..dia kata putar cream cheese ngn sirap gula je..sirap gula tu ikut kita nk manis mana..
 Terpulang le nk guna yg mana..sy guna dua2..kalau nk sapu pd kek sy guna cr pertama..kalau untuk deco sy guna cr chef..(yg cr chef ni agak likat sikit..tp kos lebih le..sbb byk guna cream cheese)
MEH LAYAN KEK AKU NIH!!! hihihi...
 
timbang jgn xtimbang
 

tepung yg telah diayak
 


susu yg dicampur dgn jus limau
 

adunan yg hampir siap
 

1 sudu besar cuka
 

adunan baru nak dibakar
 

kek yg siap dibakar
 

cream cheese
 

 

 

 
 
selamat mencuba...
 
uwaaaaa!!!!.. mengantok dah weh.. selamat malam.assalammualaikum...
 
 

2 ulasan:

ZurHeritage berkata...

waaahh ibu afiqq..lama betul rase xdgnr kabar kat blog ni.. ke akak yg terlepas pandang..hihihihiih..anyway eemmm sedap nampak velvet tu.. akak ni dah berbulan planning nak buat tapi sampai sekarang xsempat buatt....

ibu afiq berkata...

hehehe..akak sy baru try je buat kek nie..comot semcm je :)

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jom cuba resepi di bawah...sedap!!!! hampa mesti suka punya laa..hehe..

USIA PUTERA KESAYANGANKU

USIA PERKAHWINANKU

Daisypath Anniversary tickers
Back to Top