aku paling suka aiskrim dan pantang tgk mesti beli..ahak!!!..bukan aiskrim biasa tp aiskrim spesis dlm tuppaware tuh..dari dulu sampai sekarang.en hubby aku p0n dah masak dgn minat gila isteri dia dgn aiskrim nih hehe!!!..
iklan ckt hehehe!!..tgk jgn xtgk kat bawah nih!!..
nie kes aku tgk resepi dari album akak JUE NIDA la nie..dia siap ajar lg step by step cara2 nak buat aiskrim nie..tima kasih kak jue..sedap dan mudah..
izinkan sy menurunkan resepinya disini ye kak buat rujukan teman2 or untuk sy sendiri.
RESEPI : AISKRIM
RESEPI ASAL : AKAK JUE NIDA
BAHAN-BAHAN
1 tin susu pekat manis
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
... 1 penutup esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Pewarna merah jambu
Sedikit perisa strawberry
CARA MEMBUATNYA
Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk
Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)
Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)
Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu
Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan
Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian
Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla)
Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry)
Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat)
Saya bancuh serbuk koko dengan sedikit air panas,pastu masukkan dalam adunan dan pukul dengan mixer sekejap
Pastu boleh le dicorakkan aiskrim tu cam nak buat marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais
1 tin susu pekat manis
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
... 1 penutup esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Pewarna merah jambu
Sedikit perisa strawberry
CARA MEMBUATNYA
Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk
Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)
Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)
Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu
Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan
Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian
Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla)
Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry)
Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat)
Saya bancuh serbuk koko dengan sedikit air panas,pastu masukkan dalam adunan dan pukul dengan mixer sekejap
Pastu boleh le dicorakkan aiskrim tu cam nak buat marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais
CAMPURAN SUSU, AIR MASAK DAN TEPUNG JAGUNG
MASUKAN 1 SUDU BESAR OVALLATE
THEN, MASUKAN 1 PENUTUP ESEN VANILA
PUKUL ADUNAN TADI HINGGA GEBU
ADUNAN NAIK BERGANDA2
BAHAGIKAN ADUNAN DAN LETAK PERISA
ADUNAN YG TELAH DILETAK DLM BEKAS
tadaaa...aiskrim yg dah siap..
en hubby aku ckp pasni ibu xpayah beli aiskrim dah hehe!!..dah buleh buat aiskrim sdiri hahaha!!!..siap b0leh jadi tauke aiskrim lg hahaha!!!..setakat nak mkn sdiri b0leh la tp klu nak jual tu setakat nie xde lg niat ke arah tu :)
apap0n...LAYANZZZZ!!!!..
1 ulasan:
sedapnyee eskrem...jimat lagi...hehe...sis, sy pon nak cuba la resepi ni nnt. :)
Catat Ulasan