4

KEK VELVET KUKUS


adoiii..2 3 menjak nie aku asyik pening je..sakit ka aku???ish..nauzubillah..slalu klu pening cam gini mesti aku darah rendah huhu..nak pi check dkt h0spital mls la plak..hbs kuat telan ja ubat hehe!!..klu kata ada isi dlm ish!!..xmungkin..sbb aku baru je hbs period nih..hehe!!..apap0n janji enj0yyyy!!!... (^_^)

seben0nye aku nak update pasal kek yg aku buat temp0h hari..KEK VELVET KUKUS..sedap kek nie.cuma yg remehnya tuh bab melapis tu.aku nie xpakar sgt bab lapis melapis nih hehe..masih lg dlm peringkat belaj0..huhu..



hari tu aku merajinkan diri pi aktiviti bakat..minggu nie ceramah tentang anti dadah dan bla..bla..hehe!!..telinga dgr tp fikiran melayang ke mana ntah!!..dlm kepala aku tgk pikir ptg nie nak mkn apa ye?? (*mkn je aku pikir huhu... ) tetiba mai 1 idea nak try buat kek nie so dlm perjalanan balik dr bakat tuh aku terus singgah kedai beli barang nak buat kek tu..

resepi kek nie aku c&p dari DAPURKU SYG


Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : ( loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna :
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.



CANTIK kek nie yg akak DJ DAPURKU SYG buat.kemas je tapi yg aku buat hahaha!!...xpa lain kali aku buat bg kemas ckt.yg penting sedap...thanx a lot akak DAYANGKU JACK dgn resepinya..lain kali lapisan vanila tu aku buat bg nipis ckt..hehe..



* ibu afiq *


    Amyzan afiq


4 ulasan:

ZurHeritage berkata...

wahh ibu afiq buat Red velvet gitu...
nak ckittt...

cik kasih hatiku berkata...

penah buat 1 kali je kek red velvet.. tp versi bakar.. hehe..

ibu afiq berkata...

hehe.. zurheritage sy baru bljr buat kek nie..habis di sapu oleh 2 beranak nie haha!!..

ibu afiq berkata...

emmm..mcm sedap plak klu yg bakar ye cik kasih hatiku..nnti nak cuba la hehehe...

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jom cuba resepi di bawah...sedap!!!! hampa mesti suka punya laa..hehe..

USIA PUTERA KESAYANGANKU

USIA PERKAHWINANKU

Daisypath Anniversary tickers
Back to Top